Gil Salomé op jacht naar simultaanrecord

Franse sneldammer
kwam als avonturier
naar Westerhaar

Door Theo Leoné
Westerhaar – Tempo. Snel beslissen! Rondjes langer dan 2,5 minuut kosten straks punten. Voor dammer Gil Salomé staat in een zes uur durende wedstrijd het wereldrecord kloksimultaan op het spel.

Uit alle windstreken reizen ze 30 juni naar het Kulturhus in Westerhaar, de 46 tegenstanders van de Fransman. Sterke hoofdklassers, ervaren clubspelers en listige thuisdammers. In een verhouding zoals voorgeschreven door de Werelddambond. Niemand is van plan zich snel van het bord te laten schuiven. Toch heeft de simultaangever voor zijn record minstens 65 punten nodig. Snel, sneller, snelst. Zonder al te veel fouten te maken.

Gil Salomé (1960) kwam in 1980 met een rugzak en wat handgeld vanuit Noord-Frankrijk naar Westerhaar. Eindelijk, de wijde wereld in. Op avontuur in het damwalhalla Nederland. Voorzitter Johan Huls van een van de grootste damclubs van Nederland heette hem van harte welkom.

“In Frankrijk speelde ik in Amiens, in een rokerig zaaltje. De sterkste speler was Gérard Fontier, een van de besten van het land.”

Frankrijk heeft een rijke traditie op damgebied. In Amiens vond in 1885 het eerste wereldkampioenschap plaats. Het toernooi was vooral een strijd tussen Nederlanders en Fransen. Meer dan een halve eeuw zouden de Fransen de toon aangeven. In 1947 was Pierre Ghestem uit Lille de laatste Franse wereldkampioen. Daarna pakten Nederlanders, de Franstalige Canadees Marcel Deslauriers en vooral Russen de macht.

Salomé: “In 1979 stopte ik met mijn studie wiskunde. Ging ook niet meer naar het conservatorium. Ik was een beetje wild. Wou dammen en iets van de wereld zien. In november 1979 presteerde ik goed in de interland Nederland – Frankrijk. In december volgde in Sneek het wereldkampioenschap voor junioren. Dat was moeilijker: ik werd zevende. Sterke spelers deden mee als Wirny, Skliarov en Stokkel.”

De Fransman had de smaak te pakken, speelde zo veel hij kon. Grootmeester Rob Clerc haalde hem in zijn damrubriek voor het voetlicht. Resultaat: drie Nederlandse clubs wilden de creatieve speler graag inlijven.

“Een jaar heb ik in Westerhaar gespeeld. Daarna volgde het Groninger topteam Fivelgo. Mijn voorwaarde: werk en een woning. In Groningen speelde ik vaak tot diep in de nacht. Je had daar spelers als Jannes van der Wal, Andreas Kuyken en Mamina NDiaye. Ook Harm Wiersma was dikwijls van de partij.”

Na enkele jaren Fivelgo volgde de overstap naar Doetinchem. In 1990 keerde Salomé terug naar Westerhaar, waar hij met de ploeg twee keer Nederlands kampioen werd. Eerder had hij die titel veroverd als speler van Fivelgo. Maatschappelijk ontwikkelde Salomé zich in Enschede bij de fabrikant van educatief speelgoed SES van transportmanager tot bedrijfsleider.

In persoonlijke kampioenschappen heeft Salomé nooit zo veel tijd gestoken. Wie in de jaren tachtig de finale van het Nederlands titelstrijd wilde bereiken, moest zich eerst 2,5 jaar door voorronden heen worstelen. Sneldammen – met per speler een paar minuten op de klok – gaat heel wat vlotter. Beste resultaat voor Gil: nummer drie van Nederland.

“Ik ben gek op sneldammen. Toen ik zeven jaar geleden hoorde van het wereldrecord kloksimultaan, dacht ik: dat hoort bij mij. Maar ik was te laat, er was al een poging aangemeld.”

Alexander Shvartzman opende in 2007 te Emmeloord de reeks met een score van 86 procent tegen 25 borden. Sindsdien is het record negen keer scherper gesteld. Negenvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev tilde de prestatie naar een winst van 75,6 procent tegen 45 borden.

“Voor mij is de recordpoging nu of nooit. Ik had al eerder willen spelen maar heb toen clubgenoot Marino Barkel voor laten gaan. Hij was jong en trainde veel. Mijn beurt zou nog wel komen. Daar gaan dan weer een paar jaar overheen, je denkt niet meer aan de simultaan. Tot clubsecretaris Gerbrand Hessing mij vroeg: waarom pakken we het record van Georgiev niet terug? Dankzij Marino Barkel was het wereldrecord simultaandammen twee keer eerder in Westerhaar.”

Comments are Disabled