Posts in Category: damclubwvm

Gil Salomé op jacht naar simultaanrecord

Franse sneldammer
kwam als avonturier
naar Westerhaar

Door Theo Leoné
Westerhaar – Tempo. Snel beslissen! Rondjes langer dan 2,5 minuut kosten straks punten. Voor dammer Gil Salomé staat in een zes uur durende wedstrijd het wereldrecord kloksimultaan op het spel.

Uit alle windstreken reizen ze 30 juni naar het Kulturhus in Westerhaar, de 46 tegenstanders van de Fransman. Sterke hoofdklassers, ervaren clubspelers en listige thuisdammers. In een verhouding zoals voorgeschreven door de Werelddambond. Niemand is van plan zich snel van het bord te laten schuiven. Toch heeft de simultaangever voor zijn record minstens 65 punten nodig. Snel, sneller, snelst. Zonder al te veel fouten te maken.

Gil Salomé (1960) kwam in 1980 met een rugzak en wat handgeld vanuit Noord-Frankrijk naar Westerhaar. Eindelijk, de wijde wereld in. Op avontuur in het damwalhalla Nederland. Voorzitter Johan Huls van een van de grootste damclubs van Nederland heette hem van harte welkom.

“In Frankrijk speelde ik in Amiens, in een rokerig zaaltje. De sterkste speler was Gérard Fontier, een van de besten van het land.”

Frankrijk heeft een rijke traditie op damgebied. In Amiens vond in 1885 het eerste wereldkampioenschap plaats. Het toernooi was vooral een strijd tussen Nederlanders en Fransen. Meer dan een halve eeuw zouden de Fransen de toon aangeven. In 1947 was Pierre Ghestem uit Lille de laatste Franse wereldkampioen. Daarna pakten Nederlanders, de Franstalige Canadees Marcel Deslauriers en vooral Russen de macht.

Salomé: “In 1979 stopte ik met mijn studie wiskunde. Ging ook niet meer naar het conservatorium. Ik was een beetje wild. Wou dammen en iets van de wereld zien. In november 1979 presteerde ik goed in de interland Nederland – Frankrijk. In december volgde in Sneek het wereldkampioenschap voor junioren. Dat was moeilijker: ik werd zevende. Sterke spelers deden mee als Wirny, Skliarov en Stokkel.”

De Fransman had de smaak te pakken, speelde zo veel hij kon. Grootmeester Rob Clerc haalde hem in zijn damrubriek voor het voetlicht. Resultaat: drie Nederlandse clubs wilden de creatieve speler graag inlijven.

“Een jaar heb ik in Westerhaar gespeeld. Daarna volgde het Groninger topteam Fivelgo. Mijn voorwaarde: werk en een woning. In Groningen speelde ik vaak tot diep in de nacht. Je had daar spelers als Jannes van der Wal, Andreas Kuyken en Mamina NDiaye. Ook Harm Wiersma was dikwijls van de partij.”

Na enkele jaren Fivelgo volgde de overstap naar Doetinchem. In 1990 keerde Salomé terug naar Westerhaar, waar hij met de ploeg twee keer Nederlands kampioen werd. Eerder had hij die titel veroverd als speler van Fivelgo. Maatschappelijk ontwikkelde Salomé zich in Enschede bij de fabrikant van educatief speelgoed SES van transportmanager tot bedrijfsleider.

In persoonlijke kampioenschappen heeft Salomé nooit zo veel tijd gestoken. Wie in de jaren tachtig de finale van het Nederlands titelstrijd wilde bereiken, moest zich eerst 2,5 jaar door voorronden heen worstelen. Sneldammen – met per speler een paar minuten op de klok – gaat heel wat vlotter. Beste resultaat voor Gil: nummer drie van Nederland.

“Ik ben gek op sneldammen. Toen ik zeven jaar geleden hoorde van het wereldrecord kloksimultaan, dacht ik: dat hoort bij mij. Maar ik was te laat, er was al een poging aangemeld.”

Alexander Shvartzman opende in 2007 te Emmeloord de reeks met een score van 86 procent tegen 25 borden. Sindsdien is het record negen keer scherper gesteld. Negenvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev tilde de prestatie naar een winst van 75,6 procent tegen 45 borden.

“Voor mij is de recordpoging nu of nooit. Ik had al eerder willen spelen maar heb toen clubgenoot Marino Barkel voor laten gaan. Hij was jong en trainde veel. Mijn beurt zou nog wel komen. Daar gaan dan weer een paar jaar overheen, je denkt niet meer aan de simultaan. Tot clubsecretaris Gerbrand Hessing mij vroeg: waarom pakken we het record van Georgiev niet terug? Dankzij Marino Barkel was het wereldrecord simultaandammen twee keer eerder in Westerhaar.”

Deelnemers simultaan bekend

Inmiddels is het deelnemersveld voor de Wereldrecordpoging kloksimultaan bekend. Alle deelnemers zijn per e-mail geïnformeerd. De deelnemers worden verzocht uiterlijk om 11.15 uur aanwezig te zijn! Deelnemers die zich nog niet hebben aangemeld voor de BBQ, kunnen dit nog doen tot en met donderdag a.s.

Hieronder vindt u de definitieve deelnemerslijst:

Naam FMJD Rating
1 Ben Smeenk 2199
2 Klaas Bor 2183
3 Ronald van Egmond 2162
4 Nick Waterink 2138
5 Arie de Bruijn 2099
6 Erik Maijenburg 2044
7 Andre Nijmeijer 2032
8 Gerhard de Graaf 2026
9 Cees Kuijer 2025
10 Leo Peters 2013
11 Evert van de Pol 2009
12 Jeroen de Bruijn 1949
13 Jonathan Wilbrink 1981
14 Rob Hendriks 1971
15 Hilco Braakman 1969
16 Albert Hakvoort 1963
17 Willem Bor 1949
18 Tonnie Keijzer 1943
19 Henk Veneman 1940
20 Marcel de vries 1937
21 Gerard Bruins 1936
22 Tonny Roeterdink 1934
23 Michiel Hagreis 1975
24 Yoshua van der Most 1926
25 Remco Korteland 1923
26 Ruben Groenendijk 1921
27 Gerrit Schutmaat 1920
28 Nico Rosink 1916
29 Luit Haan 1916
30 Gerrit Bosch 1907
31 Maurice Koopmanschap 1907
32 Jan Podt 1906
33 Jur van Ginkel 1900
34 Gert Drent 1900
35 Gert Brink 1900
36 Geert Kleine 1900
37 Jan Meester 1900
38 Alberto Waterink 1899
39 Arie van der Knaap 1899
40 Tom Westhof 1899
41 Joop Briedé 1883
42 Gerhard Woolderink 1867
43 Jan Veneman 1838
44 Nico Verhoef 1838
45 Rene Beije 1838
46 Natashja Hessink 1838

Gemiddelde rating 1955

Aanmelden nog mogelijk tot en met 20 juni

Inmiddels hebben zich een kleine 50 deelnemers aangemeld voor de Wereldrecordpoging kloksimultaan van Gil Salomé. Aanmelden voor de simultaan is nog mogelijk tot en met woensdag 20 juni, daarna is de inschrijving gesloten. Later deze week zal de organisatie het definitieve deelnemersveld bekend maken. Alle deelnemers krijgen uiterlijk dit weekend persoonlijk bericht.

Live-demonstraties

Tijdens de simultaan worden de partijen semi-live ingevoerd en worden deze in het sportcafé op een groot scherm getoond. Yuen Wong en Odin Mollen zullen een live-demonstratie geven van diverse partijen. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen!

BBQ

Wil je na de simultaan nog deelnemen aan de BBQ? Geef je dan snel op! Kosten 10 euro per persoon.

Salomé klaar voor wereldrecordpoging dammen: ‘Loop al zeven jaar met het idee’

DAMMEN WESTERHAAR – Dat het wereldrecord simultaandammen nu in handen is van de Rus Alexander Georgiev steekt Gil Salomé en dus gaat de dammer van het Westerhaarse Denk en Zet/Witte van Moort op 30 juni aanstaande proberen het record terug in handen te krijgen. Een zware maar mooie opgave, vindt Salomé. Ik ben nu 58 en je moet er rekening mee houden dat het niet altijd kan.

Gil Salomé
Gil, wat moeten we ons voorstellen bij een wereldrecordpoging simultaandammen?
„Simultaan houdt in dat je tegelijk tegen een groot aantal spelers speelt. Dit keer zijn dat er 46. De wedstrijd is gebonden aan tijd. Je moet 50 zetten doen in twee uur tijd. Twee uur voor de tegenstander en twee uur voor mij. Het moeilijke is alleen dat de tegenstander meer tijd heeft. Ik ben 2,5 minuut bezig met een zet, zij mogen zetten wanneer ze willen. Daarna mogen ze op een klok drukken en dan gaat mijn tijd in.”

Hoeveel mensen hebben zich inmiddels aangemeld om tegen je te spelen?
„Uit mijn hoofd zitten we nu op 35 tegenstanders. Wie zich meldt op onze website kan meedoen. Als we over de 46 aanmeldingen gaan maken we een selectie. Van onze eigen club mogen er vier meedoen, maar die houden we liever achter de hand als iemand op het laatste moment uitvalt. Mensen vinden het vaak een eer om mee te mogen doen aan een wereldrecordpoging.”

Hoe lang loop je al met het idee rond om het record te breken?
„Dat speelt al een jaar of zeven. Je moet je aanmelden en dat moet goedgekeurd worden door de werelddambond (FMJD, red.). Als iemand anders je voor is moet je vrij lang wachten. De eerste keer dat ik het wilde doen was clubgenoot Marino Barkel me voor. Daarna heb ik beloofd het nog een keer te doen. Nadat Marino het record heeft verbroken is het twee jaar geleden helaas weer naar Georgiev gegaan.”

Knaagt het binnen de vereniging dat het record nu niet in jullie handen is?
„We vinden het mooi dat zoiets binnen de club kan blijven. Marino en ik hadden er allebei wel belang bij, maar omdat hij het eerder geprobeerd heeft is het nu de beurt aan mij. Marino heeft het ook wel gehad. Voor mijzelf is het ook wel prettig. Ik ben nu 58 en je moet er rekening mee houden dat het niet altijd kan. De concentratie wordt minder.”

Hoe groot acht je de kans dat het gaat lukken?
„We staan er positief tegenover. Het is een poging om een wereldrecord te breken. De kans is er wel, maar het zal mee moeten zitten. We zijn afhankelijk van het verloop van de simultaan. Na een uur weet je of het goed verloopt qua tijd. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zal het zwaar worden. Je moet alles in de gaten houden. Ik acht de kans fiftyfifty.”

Bron: Tubantia

Westerhaar wil wereldrecord simultaandammen terug

WESTERHAAR – Gil Salomé van eredivisieclub Denk en Zet/Witte van Moort uit Westerhaar gaat eind deze maand een poging doen het wereldrecord kloksimultaan dammen in handen te krijgen.

Het wereldrecord staat op naam van meervoudig wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland. Hij speelde vorig jaar in Almere 45 partijen tegelijkertijd. De Rus scoorde daarin 68 punten (75,6 procent), ruim boven de voorgeschreven limiet van 70 procent. Georgiev won destijds 24 partijen, speelde 20 keer remise en verloor een duel.

Salomé zet in op 46 partijen. Als zijn poging slaagt treedt hij in de voetsporen van zijn clubgenoot Marino Barkel, die op 17 mei 2014 het record op 43 partijen bracht met een score van 74,4 procent . Westerhaar wil het wereldrecord weer in handen hebben. Het damspektakel staat gepland op zaterdag 30 juni in het Kulturhus in Westerhaar, ’s middags tussen 12 en 17 uur.


Bron: Tubantia

Pittige test voor Salomé op weg naar wereldrecord

Gil Salomé heeft in een kloksimultaan tegen 31 sterke dammers een gelijkspel geboekt. De wedstrijd geldt als opmaat naar zijn aanval op het wereldrecord kloksimultaan op 30 juni.

Zijn tegenstanders kregen in het clubgebouw van Witte van Moort voor vijftig zetten ieder anderhalf uur de tijd om Gil Salomé op de knieën te krijgen. De simultaangever zelf had voor zijn zetten per speler hooguit enkele seconden beschikbaar. Toch boekte de Westerhaarder elf overwinningen. Tot zijn tegenspelers behoorden drie (oud-) Overijsselse kampioenen, die op meerdere borden tegelijk speelden. In de oefensimultaan testte Salomé zijn doortastendheid en combinatievermogen. De snelheid moet in ieder geval omhoog want de uitdager verloor te veel partijen op de klok. Salomé behaalde een score van 50%. Dit percentage moet dus nog omhoog naar minimaal 70%!

Op 30 juni treedt Salomé in Westerhaar aan tegen 46 spelers en moet dan minstens 65 van de 92 punten halen. De tegenstanders moeten van de werelddambond een gemiddelde rating hebben van 1960 punten. Het huidige record staat sinds 2015 op naam van de Rus Alexander Georgiev. Eerder was de razendsnelle Vriezenvener Marino Barkel recordhouder.

Oefensimultaan Gil Salomé

Op weg naar de recordpoging wil Gil Salomé nog een keer een goede trainingsdag hebben om zich optimaal voor te bereiden.
Op vrijdag 25 mei gaat hij daarom nog een oefensimultaan spelen. Hierin wil hij graag tegen 30 man tegelijk spelen.
Wij zoeken nog mensen die mee willen doen aan deze oefensimultaan.
Datum: 25 mei
Aanvangstijd: 19.30
Speeltempo: 1,5 uur voor de eerste 50 zetten, half uur voor de rest van de partij

Opgaves kun je versturen naar: degerwinm@hotmail.com

Uitnodiging barbecue

Heeft u na een zware dag dammen of supporten geen zin om meteen weg te gaan?

Nadat de simultaan van Gil is afgelopen wordt er een barbecue gehouden in het Kulturhus voor mensen die eerst nog wat willen eten en natuurlijk de simultaan willen nabespreken.

Ook lekker mee eten na de tijd?
Geef je dan nu op bij damclubwittevanmoort@gmail.com !

Succesvolle eerste oefensimultaan voor Gil

De voorbereidingen voor de wereldrecordpoging op 30 juni zijn vol op gang. Om goed te weten wat hem te wachten staat op op zijn recordpoging heeft Gil besloten om nog een paar oefensimultanen te spelen. Deze keer stonden er 18 partijen op het programma om warm te draaien. Met een sterk veld en verkorte tijd, 1,5 uur per speler daarna een half uur voor de rest van de partij, heeft Gil laten zien dat het qua sterkte in ieder geval goed zit.Er was dan ook tevredenheid bij Gil: “Ik was in het begin vooral bang dat de combinaties met de simultaan een probleem zouden worden. Dat ik er vandaag in geen één getrapt bent geeft dan ook veel vertrouwen.” De beginfase was zeer sterk. De eerste overwinningen kwamen al snel binnen en het tempo was goed. Toch ging er in de tijdnoodfase het nodige mis. Tomasz Miksa scoorde een klokoverwinning op Gil en tegen Niek Kloppenburg ging er in de berekening het nodige mis. Hieruit zijn ook nuttige lessen geleerd. Gil: “Je hebt geen duidelijk overzicht welke tijden er op de klokken staan, hierdoor had ik moeite om bij de juiste partijen te staan in de tijdsnoodfase.”Uiteindelijk behaalde Gil een score van 83%. Met 14 overwinningen twee remises en twee nederlagen had hij een score van 30 punten uit 18 partijen.Op de simultaan in juni is een score nodig van 70%. Maar dan moet hij ook nog 30 partijen meer spelen! In ieder geval kan hij met een goed gevoel terugkijken naar zijn eerste testcase en lijkt hij goed op weg te zijn om het wereldrecord te pakken op 30 juni.

Geef je op voor de recordpoging!