Posts in Category: Geen categorie

Winst Salomé niet genoeg voor wereldrecord

Westerhaar – Gil Salomé is niet geslaagd in zijn poging het wereldrecord kloksimultaan terug te brengen naar Westerhaar. De urenlange strijd tegen 46 spelers eindigde in een zege van 52 – 40. Het percentage gewonnen partijen was echter onvoldoende om als record de boeken in te gaan.

In het Kulturhus te Westerhaar ging Salomé voortvarend van start. Binnen een half uur won de Fransman al twee partijen. “Ik ben vandaag aan het reizen een stuk meer tijd kwijt dan aan het dammen”, klonk een diepe zucht. De deelnemers kwamen uit alle windstreken.

In het eerste uur produceerde de simultaanspeler gemiddeld 18,7 zetten. Met die snelheid liep hij in de pas met vorige wereldrecordhouders als Shvarzman en Georgiev. Na twee uur dammen bleek hoe zwaar de opgave was die Salomé zichzelf gesteld had. De standen werden lastiger te doorgronden, het speeltempo daalde. Daardoor kwam de Fransman op diverse borden in heftige tijdnood en verloor soms in gewonnen standen. Salomé sloot de simultaan na 4,5 uur af met een overwinning op Jonathan Wilbrink, die het langste van allen weerstand bood. Salomé: “Mijn benen gingen niet sneller. Mij geest ook niet.”

Gil Salomé in tijdnood. Links hoofdarbiter Frank Teer.

Het wereldrecord kloksimultaan dammen wordt sinds 2007 door de werelddambond officieel erkend. Noodzakelijk is een winstpercentage van minstens 70 procent. De eerste recordhouder was de Rus Alexander Shvarzman met 25 partijen. De Vriezenvener Marino Barkel verbeterde in 2011 het record tot 40 partijen. Drie jaar later tilde de speler van de Westerhaarse damclub Witte van Moort de lat zelfs naar 42 partijen. Het huidige record staat met 45 partijen op naam van veelvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev.

Helaas geen wereldrecord voor Gil

Gil Salomé heeft helaas niet het wereldrecord kloksimultaan over kunnen nemen van de Russische dammer Georgiev. Na twee uur was er nog geen vuiltje aan de lucht en leidde Gil met een confortabele voorsprong. Wel bleek al snel dat het goede tempo dat hij bij het begin had, terug begon te lopen. Dit bleek hem een kleine twee uur later parten te spelen: er volgenden drie kloknederlagen kort op elkaar. De tijdnoodfase bleek een struikelblok waarin Gil op een gegeven moment meerdere borden had waarin hij weinig tijd had. Hoewel hij daartegenover ook overwinningen wist te zetten, kon hij niet voorkomen dat hij in gewonnen standen remise moest accepteren of gelijkwaardige standen toch nog (op klok) verloor. Met nog een stuk of zeven partijen bezig na de tijdnoodfase was duidelijk dat het wereldrecord onhaalbaar was geworden. Met deze gedachte wist Gil nog wel een aantal overwinningen te boeken in de resterende partijen, maar verder dan een 52-40 kwam hij helaas niet.

Gil Salomé onderweg naar werelddamrecord

Gil Salomé heeft in Westerhaar de eerste zeven tegenstanders van het bord gespeeld. Het tempo van zijn recordpoging kloksimultaan moet omhoog. De groep waar tegen de dammer speelt is na drie uur spelen nog maar geslonken tot 39 spelers.
Salomé speelt tegen dammers die allemaal (meer dan) vertrouwd zijn met het spel op de honderd velden. De sterkste tegenstander is Ben Smeenk. De Achterhoeker nam diverse keren deel aan de finale van het Nederlands kampioenschap en gold als jongere als een van de beste jeugdspelers ter wereld. Uitgerekend in de simultaan van Gil Salomé zet Smeenk – na bijna zestig jaar dammen – een punt achter zijn carrière.
Salomé begon zaterdagmiddag 30 Juni even na twaalven aan zijn poging om het wereldrecord kloksimultaan te verbeteren. Het evenement in het Kulturhus te Westerhaar duurt tot naar schatting ongeveer 17.00 uur.

Flyer recordpoging