Salomé klaar voor wereldrecordpoging dammen: ‘Loop al zeven jaar met het idee’

DAMMEN WESTERHAAR – Dat het wereldrecord simultaandammen nu in handen is van de Rus Alexander Georgiev steekt Gil Salomé en dus gaat de dammer van het Westerhaarse Denk en Zet/Witte van Moort op 30 juni aanstaande proberen het record terug in handen te krijgen. Een zware maar mooie opgave, vindt Salomé. Ik ben nu 58 en je moet er rekening mee houden dat het niet altijd kan.

Gil Salomé
Gil, wat moeten we ons voorstellen bij een wereldrecordpoging simultaandammen?
„Simultaan houdt in dat je tegelijk tegen een groot aantal spelers speelt. Dit keer zijn dat er 46. De wedstrijd is gebonden aan tijd. Je moet 50 zetten doen in twee uur tijd. Twee uur voor de tegenstander en twee uur voor mij. Het moeilijke is alleen dat de tegenstander meer tijd heeft. Ik ben 2,5 minuut bezig met een zet, zij mogen zetten wanneer ze willen. Daarna mogen ze op een klok drukken en dan gaat mijn tijd in.”

Hoeveel mensen hebben zich inmiddels aangemeld om tegen je te spelen?
„Uit mijn hoofd zitten we nu op 35 tegenstanders. Wie zich meldt op onze website kan meedoen. Als we over de 46 aanmeldingen gaan maken we een selectie. Van onze eigen club mogen er vier meedoen, maar die houden we liever achter de hand als iemand op het laatste moment uitvalt. Mensen vinden het vaak een eer om mee te mogen doen aan een wereldrecordpoging.”

Hoe lang loop je al met het idee rond om het record te breken?
„Dat speelt al een jaar of zeven. Je moet je aanmelden en dat moet goedgekeurd worden door de werelddambond (FMJD, red.). Als iemand anders je voor is moet je vrij lang wachten. De eerste keer dat ik het wilde doen was clubgenoot Marino Barkel me voor. Daarna heb ik beloofd het nog een keer te doen. Nadat Marino het record heeft verbroken is het twee jaar geleden helaas weer naar Georgiev gegaan.”

Knaagt het binnen de vereniging dat het record nu niet in jullie handen is?
„We vinden het mooi dat zoiets binnen de club kan blijven. Marino en ik hadden er allebei wel belang bij, maar omdat hij het eerder geprobeerd heeft is het nu de beurt aan mij. Marino heeft het ook wel gehad. Voor mijzelf is het ook wel prettig. Ik ben nu 58 en je moet er rekening mee houden dat het niet altijd kan. De concentratie wordt minder.”

Hoe groot acht je de kans dat het gaat lukken?
„We staan er positief tegenover. Het is een poging om een wereldrecord te breken. De kans is er wel, maar het zal mee moeten zitten. We zijn afhankelijk van het verloop van de simultaan. Na een uur weet je of het goed verloopt qua tijd. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zal het zwaar worden. Je moet alles in de gaten houden. Ik acht de kans fiftyfifty.”

Bron: Tubantia

Comments are Disabled